dissabte, 3 de novembre del 2012

Comunicació escola-família


Un ús correcte de les TIC’s poden ajudar i reforçar els lligams entre l’escola i les famílies. Ja he comentat en diverses ocasions de l’’importància d’aplicar els recursos que tenim al nostre abast de manera intel·ligent, buscant sempre una eficiència de tots els recursos que tenim al nostre voltant. Les tecnologies ens ofereixen un ampli ventall d’oportunitats i les hem d’aprofitar.

A l’hora de crear una bona comunicació entre escola-família tots els recursos son vàlids si volem integrar i fer partícips a les famílies dins l’entorn acadèmic dels seus fills.

Avui dia veiem com quasi tots els centres educatius empren diversos mitjans i canals per tal d’apropar a les famílies al dia a dia escolar. Són molt emprats els blocs de centre i més concretament els d’aula, també trobem les intrawebs però no són tant populars com els blocs. Aquestes eines aporten molta informació a les famílies i visitants relacionades amb les sortides, esdeveniments, festes escolars, feinetes, normativa, etc. a l’abast d’un simple click ens permeten estar permanentment actualitzats de la realitat de l’aula i/o centre.

L’ús d’aquestes eines és molt còmode i es pot realitzar en qualsevol moment, per aquest motiu és molt important que no es perdi el contacte físic entre escola-família. Considero que l’ús de les TIC’s és molt valuós, però mai s’ha de  permetre que aquest suplanti les tutories, reunions, xerrades, intercanvi de informació, consells entre l’educador i les famílies. És un complement i una eina més que tenim que emprar de manera eficient.

També hem tenir en compte que aquestes eines tecnològiques no estan a l’abast de totes les famílies, ja sigui per falta de connexió o per manca de coneixements tecnològics i no ens podem permetre discriminar a les famílies que no disposen d’accés a aquestes eines. La nostra tasca és la d’integració i atenció a tota la comunitat educativa.

Per acabar m’agradaria destacar els avantatges que ens proporcionen les TIC a l’hora d’establir relacions entre tots els membres de la comunitat educativa:
  • Escola: permet donar-se a conèixer com a centre i presentar els seus principis educatius, així com també mostrar fotografies del centre, articles d’interès, notícies i opinions... 
  • Educador/a: ser transparent amb la feina i mostrar tot allò que es fa a l’aula. 
  • Famílies: veure com és el dia a dia de l’escola quan es tanquen les portes i observar els aprenentatges que fan els seus fills. I poder participar deixant comentaris i opinions. 
  • Infants: recordar la feina feta a través de fotografies i vídeos i sentir-se partícips i protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada